Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/wp-content/plugins/wp-social-sharing/includes/class-public.php on line 81
Polimerii sunt lanţuri de molecule realizate prin repetarea unor secvenţe mai scurte, numite monomeri. Polimerii sunt utilizaţi pe scară globală şi-i regăsim pretudindeni: ambalaje alimente, recipiente, jucării, cosmetice, bunuri electrocasnice, autoturisme etc. Practic toate bunurile de larg consum conţin diverse tipuri de polimeri în proporţii variate. O aplicaţie poate mai puţin cunoscută a acestor materiale este realizarea de filtre biologice care reţin viruşi sau alţi agenţi patogeni din sângele bolnavilor.
Polimerii pot fi procesaţi relativ uşor şi la costuri reduse, ceea ce a determinat utilizarea lor la o scară uriaşă însă cu efecte adverse extrem de puternice asupra mediului şi faunei marine. În materialul pe care dorim să vi-l prezentăm ne vom axa pe acest aspect extrem de important al colectării şi reciclării materialelor plastice şi vom lăsa într-un plan secundar aplicaţiile acestor materiale.
Este important ca şi popor, ca şi locuitori ai planetei să ne asigurăm că confortul şi comoditatea noastră nu duce la sufocarea unui mediu atât de fascinant, precum este mediul marin. Desigur, impactul negativ este foarte sever şi în cazul depozitării acestor deşeuri pe continent, însă după cum veţi vedea în materialele următoare efectul deşeurilor plastice asupra mediului marin este dezastruos. Majoritatea produselor polimerice nu sunt biodegradabile. Asta înseamnă că odată aruncate, ele se vor fragmenta în bucăţi mai mici care ajung să fie ingerate de diverse specii de păsări şi peşti.
În România, dacă este să urmărim doar traseul pet-urilor, ambalajele de plastic în care sunt îmbuteliate apa minerală, băuturile răcoritoare, dar şi uleiul comestibil sau industrial, acestea ajung în cursurile principalelor râuri ale ţării datorită depozitării ilegale a deşeuri lor menajere pe malurile râurilor. Odată cu creşterea debitului acestora după precipitaţiile mai abundente, deşeurile de plastic ajung să fie transportate de aceste râuri şi ajung fie în lacuri, fie în Dunăre şi apoi mai departe în Delta Dunării şi în final în Marea Neagră.
La scară mondială s-au pus în evidenţă mari depozite de deşeuri plastice care datorită curenţilor oceanici, ajung să formeze adevărate insule plutitoare de deşeuri de dimensiuni extrem de mari. În oceanul Pacific, există 5 astfel de regiuni, cea mai mare fiind de cca. 6 ori mai mare decât teritoriul Franţei. Aceste depozite sunt cunoscute sub numele de Great Pacific Garbage Patch.
Practic, cantitatea de deşeuri plastice reciclată este extrem de redusă Acest lucru se datorează costului redus al materiei prime din care sunt confecţionate aceste produse şi costul relativ ridicat al reciclării acestora. Desigur, există şi probleme tehnice de sortare pe acelaşi tip de sortimente, culoare etc. însă înainte de a renunţa la problemă pentru că este dificil, mai întâi să conştientizăm efectul aruncării la întâmplare a deşeurilor asupra mediului înconjurător.
Pe urmă din materialul video următor vom descoperi că este posibil, că există soluţii prin care se poate recicla aceste materiale deosebit de periculoase şi abandonate atât de uşor la întâmplare. Mike Biddle, a perfecţionat o metodă prin care se poate recicla orice tip de plastic, ieftin, eficient şi sigur. Sperăm că am reuşit să vă convingem de amploarea şi gravitatea acestor probleme şi de necesitatea colectării şi reciclării materialelor platice, pentru a trăi într-o lume mai bună, mai curată alături de toate fiinţele minunate ale pământului.
Material realizat de S.L.dr.ing. Bodea Marius