Warning: Trying to access array offset on false in /var/www/html/wp-content/plugins/wp-social-sharing/includes/class-public.php on line 81

Creaţie, inginerie, eleganţă. Împreună se numesc ingineria materialelor.

În această secţiune a site-lui, o parte dintre absolvenţii noştri  prezintă povestea lor de succes. Ce înseamnă să fi inginer în domeniul Ingineria Materialelor şi cum se construieşte o carieră de succes.

Momente de bucurie, ...şi începutul unei cariere de succes.
Momente de bucurie,
…şi începutul unei cariere de succes.

 

Florin POP

Engineering Manager Physical Lab
Engineering Manager Physical Lab

Absolvent promoţia 1996, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca

Specializarea: Ştiinţa Materialelor

Activitate profesională curentă: Engineering Manager, Failure Analysis and Reliability Laboratory at Dialog Semiconductor, Kirchheim Teck, Germany

Cariera profesională în inginerie a fost incepută în California-USA, având ca şi obiectiv/responsabilităţi testarea şi analiza materialelor (single crystal silicon, CMOS – complementary metal oxide semiconductor folosite in MEMS micro-electrical-mechanical-systems). A urmat studii aprofundate la University of California Santa Barbara având ca tematică: cercetarea şi îmbunătăţirea procesului de producţie al tranzistorilor (HEMT=High Electron Mobilty Transistor) pe bază de AlGaN/GaN heterostructuri.

Dialog Semiconductor, Germany
Dialog Semiconductor, Germany

Cu un mandat de 8 ani în California, timp în care a dobândit experienţă şi cunoaştere în cercetarea şi eveloparea componentelor micro-electronice avansate, a urmat alăturarea la grupul responsabil pentru cercetarea şi dezvoltarea noilor tehnologii CMOS (65 nm şi 45 nm) în cadrul companiei germane Infineon Technologies.

După 4 ani la Infineon s-a alăturat companiei Dialog Semiconductor unde din 2008 conduce un grup de ingineri experimentaţi lucrând împreună la optimizarea proceselor de producţie, în cercetarea şi dezvoltarea noilor generaţii de circuite integrate avansate.

Marius ROŞU

Marius RosuAbsolvent promoţia 1996, specializarea Ştiinţa Materialelor, Facultatea de Ingineria Materialelor şi a Mediului, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

Post-graduate Study – 2000 Semiconductor Processing UCSB- University of California, Santa Barbara.

Master – 2006 Material Science CSUN – California State University Northridge

Current Position: Project Engineer-Ensign-Bickford Aerospace&Defense (EBAD), Moorpark, California

Imediat după absolvire (1996) am lucrat un an ca şi counselor în tabere pentru copii, timp în care am exersat limba engleză necesară pentru admiterea la un colegiu. În 1997, am început să lucrez ca tehnician la SDI (SpecialDevices Inc.) în secţia automotive.

La şase luni după angajare s-a ivit o poziţie de inginer, în secţia de pulberi (materiale energetice) şi am fost promovat pe această funcţie ca process engineer. Responsabilitatea de bază era să optimizez procesul de fabricare a pulberilor aliate (zirconium, titanium, hidrură de titaniu, bor…) şi să reduc costurile. În timp ce creşte nivelul de siguranţă (pulberea foarte fină este piroforică şi se auto-aprinde). Prima realizare profesională a fost când am transferat tot procesul de prelucrare a pulberilor din metoda “uscată” la cea “udă” sau slurry. Impactul a fost uriaş în cea ce priveste reducerea costurilor, nivelul de siguranţă şi calitatea.

Câteva publicaţii despre această metodă de procesare a pulberilor au fost făcute publice fie în patente sau aplicaţii pentru patente (un patent este pe numele meu US6,698,356). Din 2000 şi până în 2006 am aplicat această tehnologie şi într-o companie americano-germana (Takata Petri) în Germania, care functionează şi în prezent cu mare success şi fabrică iniţiatoare pentru airbag. Am lucrat pentru această companie până în 2013.

În prezent lucrez la o companie privată (eba-d.com) care este coordonată de guvern, ca Sr. Project Engineer. Iniţial am lucrat pentru secţia de tactică şi defense care s-a redus din cauza schimbărilor politice. În prezent lucrez doar pentru industria aerospaţială şi sunt responsabil pentru sistemele de racordare a motoarelor de combustibil solid la nava spaţială, cam tot ce se execută pe bază de ordonanţă (explozie). Dispozitivele sunt de o mare precizie şi necesită grade de calificare foarte înalte. Proiectele la care lucrez acum vor intra în aplicaţie în 2020, 2026 si 2035.

Fără bazele tehnice dobândite în timpul facultăţii la SIM nu aş fi reuşit să realizez evoluţia mea profesională. Multe informaţii care păreau banale în timpul facultăţii s-au dovedit a fi utile de-a lungul anilor de lucru. În US, ştiinţa materialelor este considerată o artă şi foarte puţini sunt cei care au curajul să urmeze cursurile, care sunt considerate foarte dificile. Recompensa celor care aleg aceste cursuri este pe măsură. Material science enginner este în primele zece cele mai bine platite meserii de ingineri.

Emil HOLCZER

HolczerEmilAbsolvent promoţia 1996, Facultatea de Ingineria Materialelor şi a Mediului, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Studii aprofundate 1996-1997.

Activitate profesională curentă: Director Executiv şi Quality Management Lead Auditor, DEKRA Certification Romania.

Organism de certificare internaţional, prezent în RO din 2005, am preluat această subsidiară naţională în 2005 de la zero, iar acum după 10 ani suntem stabili, în creştere, respectiv am reuşit tranzitarea crizei cu bine, fără impact major negativ asupra sustenabilităţii afacerii şi dezvoltării durabile. Anul acesta, după 10 ani, oferim pe lângă certificările clasice şi produse alternative complementare, derulăm de exemplu un proiect semnificativ pentru Daimler AG – Star Transsmission Sebeş, respectiv asistenţă tehnică de specialitate pe domeniul siguranţei ocupaţionale şi de mediu , aplicat liniilor de fabricaţie ce urmează a fi implementate la Sebeş anul acesta pană pe Sept. 2015, aferente producţiei de cutii de viteze Mercedes-Benz.

Curicula aferentă celor 5 ani de studii de bază, respectiv anului adiţional de masterat m-a ajutat realmente în primul meu job industrial din domeniul producţiei de componente sinterizate (1996-2005) , unde am evoluat de la nivelul de operator cuptor inginer tehnolog debutant, la inginer tehnolog, la Responsabil C.T.C. şi Asigurarea Calităţii, Şef Dept. Asigurarea Calităţii, Director Calitate. Mai departe, la al 2-lea job unde am devenit în anul 2005   Quality Management Lead Auditor pe 6 domenii principale de activitate EA C Scopes (17/2 Prelucrarea Materialelor Metalice, 14- Plastice şi Cauciucuri , 15-Materiale Ceramice , 19-Echipamente Electrice şi Optice, 29/1* Comercializare, 35* Alte Servicii ) . Această polivalenţă ca şi auditor mi-a facilitat realmente dezvoltarea subsidiarei DEKRA Certification pe Romania, într-un timp scurt.

Cristian-Paul MUREŞAN

MuresanCristianAbsolvent promoţia 1996, Facultatea de Ingineria Materialelor şi a Mediului, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Studii aprofundate 1996-1997.

 

Pentru mine facultatea a însemnat UN MARE PAS ÎNAINTE în ceea ce priveşte dezvoltarea mea, atât pe plan profesional cât şi pe plan personal.

Imediat după terminare am ocupat un post de inginer de sistem, după care am ajuns director tehnic la o mare companie, participând în această calitate la investiţii de zeci de milioane de Euro. Din anul 2000 am propria mea companie cu 200 de angajaţi.

Claudia Maria SERE (căsăt. MUREŞAN)

MuresanClaudiaAbsolvent promoţia 1996, Facultatea de Ingineria Materialelor şi a Mediului, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, promoţia 1996, specializarea: Ştiinţa Materialelor

Studii postuniversitare: Management în activitatea de turism

Activitate profesională curentă: SC ALIMROM TRADING SRL, DIRECTOR EXECUTIV

Georgeta Ruxandra BIMBEA (căsăt. Joldiş)

GetaJoldisAbsolvent promoţia 1996, Facultatea de Ingineria Materialelor şi a Mediului, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Studii aprofundate 1996-1997.

Doctor în Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, sustinere teză decembrie 2003.

Activitate profesională curentă: Director Service Tinichigerie-Vopsitorie, Compexit Trading SRL Cluj-Napoca reprezentanţă SKODA.

Cristina-Daniela PRICĂ

CristinaPricaAbsolvent promoţia 1995, Facultatea de Ingineria Materialelor şi a Mediului, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca

Master: 1996, Facultatea IMM, Metode Moderne de Procesare a Materialelor

 

Activitate profesională curentă: SENIOR CONSULTANT, SC CALITOP SERVICII CONSULTANTA MANAGEMENT SRL

Consultant –   implementare sisteme: ISO 9001, ISO/TS 16.949, BRC IoP,HACCP, proiecte Lean Six Sigma, Auditor intern: ISO 9001, ISO/TS 16.949, ISO 14001, OHSAS 18001.

Trainer cursuri: Controlul Statistic al Proceselor (SPC), Analiza sistemelor de măsurare (MSA), Normare etc.

Varietatea mare de informații privitoare la tehnologii, structuri de materiale și metode de analize, dobândite în timpul Facultății de Stiința și Ingineria Materialelor(Cluj promoția 1995) precum și în cadrul perioadei de Master Metode Moderne de Procesare a Materialelor (Cluj promoția 1996), m-au ajutat să fac față în cariera mea de consultant. Diversitatea situațiilor a fost impusă de domeniul de activitate al clienților la care am avut plăcerea să colaborez, dintre care amintesc: VPK Packaging, Farmec, Compa, Gantois, Europrofile, Coficab, Hutchinson, Contitech (ex. Phoenix Romania), Leoni, Fujikura Automotive Romania etc.

Victoria Viorica CHIFOR

ChiforVictoriaFacultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, promoţia 2002,

Specializarea Ingineria şi Managementul Procesării Materialelor

Studii aprofundate: Materiale noi cu proprietăţi speciale, promoţia 2003, Doctorat: 2009,  Cercetări privind utilizarea materialelor polimerice în elaborarea de materiale compozite multifuncţionale ramforsate cu pulberi.

Activitate profesională curentă:

Bosch enginnering- Inginer testări senzori de roată, departamentul Development.  Responsabilitati:

  • coordonare globală (China, Mexic, Romania,Germania,India) testare senzori
  • specialist materiale plastice-coroziune în senzori
  • coordonare echipă laborator-tracking teste, întocmire rapoarte clienţi
  • discuţii cerinţe clienţi pe testare, proposal
  • failure analyses investigations
  • training pentru noii angajaţi

Studiile la facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor au fost un buster pentru cariera mea. Materialele plastice sunt noul trend şi sunt materialele viitorului.

Am avut colegi cu care m-am inteles foarte bine şi cu drag mă gândesc la perioada facultăţii şi a doctoratului. Cu mulţi dintre ei încă mai ţin legătura. Facultatea şi doctoratul îţi conferă prietenii pe viaţă.

După terminarea doctoratului am lucrat la Evalueserve, am beneficiat de un training de 6 luni in New Delhi India în domeniul proprietăţii intelectuale şi am condus o echipă de 6 oameni în Cluj Napoca fiind şef de departament. Această experienţă n-ar fi fost posibilă fără a avea doctorat pe materiale plastice. De asemenea, doctoratul a fost cartea mea de vizită pentru începutul carierei mele la Bosch. Senzorii de maşină sunt realizaţi din poliamidă şi este mare nevoie de specialişti materiale plastice pentru a înţelege comportarea plasticului in procesele tehnologice precum şi în failure analyses. Am urmat un program de training in Germania un an şi trei luni şi am revenit în tară de curând.

Cristian POPUŢĂ

Cristian PoputaFacultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, promoţia 2008, Specializarea Ştiinţa Materialelor

PhD Student at Open University, Milton Keynes, UK

Titlul Lucrarii: Characterisation of Age-hardenable Superalloy INCONEL 740H Base Material and Weldments

Activitate profesională curentă:

Material Engineer, Senior Technician Fatigue, Fracture Mechanics and Life Assesment of Power Plants Materials in cadrul companiei IncoTest Laboratories, parte a Special Metals Wiggins Ltd.,Hereford UKand PCC Precision Cast parts Corporation, USA. Special Metals Wiggins este specializată în aliaje pe bază de nichel folosite în industria aeronautică, extracţia de petrol şi gaze naturale, industria petrochimică şi centrale energetice şi nucleare (http://www.specialmetalswiggin.co.uk/about-us)

IncoTest Laboratories – laborator de teste mecanice, chimice, metalografie şi tratamente termice (http://www.incotest.co.uk/home/).

Faptul că am ales să studiez Ştiinţa Materialelor a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o la o vărstă la care viaţa cu adevărat doar începe. Nu am excelat din punct de vedere al învăţământului, nici un am devenit cel mai bun, însă având o atitudine corectă faţă de sistemul educaţional am încercat să fiu mereu constant la toate materiilepe care le-am studiat.

Probabil cei mai buni ani i-am petrecut pe bancile Universităţii Tehnice unde am legat prietenii care şi acuma rezistă deşi sunt departe de Romania. Este un sentiment unic să fac parte din promoţia 2008.

Din punct de vedere al carierei, fără Ştiinţa şi Ingineria Materialelor cu siguranţă nu aş lucra unde sunt acuma şi viaţa s-a schimbat intr-un mod pozitiv. Mai am multe de făcut şi de învăţat, în prezent sunt implicat intr-o cercetare şi sper ca la final să termin cu bine lucrarea de doctorat. Fac parte dintr-un grup numit TDP (Technical Development Project) care este finanţat de PCC din USA acesta cuprinde diferite specializări de la programe tehnice axate pe îmbunătăţirea aliajelor (turnare, forjare, extrudare…) pănă la testarea materialelor (fatigue, stress rupture,creep-fatigue interaction). Am reuşit să termin diferite cursuri de specializare cum ar fi Lean Six Sigma, Fracture Mechanics, Sheffield University, Structural Integrity, OU Milton Keynes, SICLA (Structural Integrity and Component Life Assesment) Imperial College London, Internal Laboratory Auditor, UKAS si PRI NADCAP USA.

Denise – Andreea LUCA

LucaDeniseAbsolventă a Facultății de Ingineria Materialelor și a Mediului, specializarea Știința Materialelor, promoția 2013.

Studentă a programului de master Știința Materialelor Avansate oferit de colaborarea Facultății de Chimie a Universității Tehnice din München cu Facultatea de Chimie a Universității Ludwig-Maximilian din München și Facultatea de Fizică a Universității Augsburg, promoția 2015.

Facultatea de Ingineria Materialelor și a Mediului mi-a oferit în primul rând prilejul de a studia într-un mediu plăcut, în care relația profesor-student capătă o nouă semnificație. Anume, studenții sunt sprijiniți să își atingă potențialul maxim prin cursuri interactive, unde sunt încurajați să fie curioși, să pună întrebări fără a se simți stânjeniți. De asemenea, devotamentul neobosit al profesorilor față de educarea studenților, căutarea permanentă a unor noi metode de a-i atrage și a le ridica interesul asupra tot ce înseamnă Știința Materialelor este ceea ce mi-a dezvoltat pasiunea pentru această ramură a științei. Totodată, planul de învățământ este astfel conceput, încât cursurile mi-au oferit cunoștințe atât din domeniul ingineriei cât și din cel al științei, dându-mi posibilitatea să aleg o carieră fie în inginerie, fie în cercetare. Mai mult, teoria asimilată în timpul cursurilor am putut-o vedea pusă în practică în laboratoarele dotate cu aparatură avansată, sau în decursul practicii efectuate în industrie.

Ca studentă a Facultății de Ingineria Materialelor și a Mediului am avut șansa să cunosc lumea fascinantă a materialelor și posibilitățile pe care acestea ni le oferă pentru a avansa, prin cercetarea lor, în diferite domenii. Fără progresul Științei Materialelor, aceste domenii, fie ele științifice sau tehnice, ar avea mult de suferit. Materialele sunt componentele de bază a tot ceea ce ne înconjoară zi de zi, iar cercetarea și descoperirea lor sunt principalii factori care contribuie la avansarea tehnologică. Am avut șansa să particip la conferințe științifice, unde studenții își prezintă rezultatele obținute în cercetare. Am avut șansa să fac parte din organizația studenților a acestei facultăți, unde am putut lua parte la diferite proiecte. Am avut șansa să cresc, să evoluez.

Dacă în prag de absolvire a liceului, am avut ca orice elev îndoieli asupra drumului pe care să pornesc în ceea ce privește cariera, din toate opțiunile pe care le-am avut, nu regret nici o clipă că am ales această facultate și sunt foarte mândră să mă numesc absolventă a Facultății de Ingineria Materialelor și a Mediului, specializarea Știința Materialelor.

Andrei FUNER

AndreiFunerAbsolvent a Facultății de Ingineria Materialelor și a Mediului, specializarea Ingineria Procesării Materialelor, promoția 2012.

Master: 2014, Specializarea: Proiectare Asistată de Calculator şi Sisteme de Fabricaţie, Facultatea de CM.

 

 

Locul de munca: SC Star Transmission SRL – Locatia Cugir (jud. Alba); Linia de Tratament Termic, Functia: Inginer Tehnolog Tratamente Termice.

În 2012 nu ştiam exact unde se află Cugirul pe harta României şi nici că se produc în România componente pentru automobilele Mercedes-Benz. Dar sunt imediat 3 ani de când lucrez la Star Transmission şi sunt foarte mulţumit de dezvoltarea carierei mele în această perioadă. Sunt încântat de beneficiile oferite de Star Transmission, este o firma serioasă, aşa cum ne-am aştepta de la o firma germană şi a contribuit foarte mult la dezvoltarea mea, atât profesională cât şi personală.

În general facultatea m-a ajutat foarte mult la acumularea cunoştinţelor tehnice de care am avut nevoie la angajare. De cand sunt angajat, îmi dau seama că este adecvat ca studenţii să aibă mai mult contact cu fírmele, cu ce oferă ele pe partea practică. Tot de când am intrat în câmpul muncii, pot spune că mă uit cu plăcere în urmă la anii de facultate şi poate chiar cu puţină nostalgie…

Ionuţ FULEA

IonutFuleaAbsolvent a Facultății de Ingineria Materialelor și a Mediului, specializarea Știința Materialelor, promoția 1996.

Masterat – Managementul Serviciilor Publice, Facultatea de Ştiinţe, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia2004-2006, Managementul Institutiilor de Cultura, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Activitate profesională curentă: Artist interpret de folclor muzical, Director General ,S.C. Oirom S.R.L, Alba Iulia

 Vasile RUS

VasileRusAbsolvent a Facultății de Ingineria Materialelor și a Mediului, specializarea Ingineria Procesării Materialelor, promoția 2007.

Studii aprofundate: Promoţia 2008,  Procedee Speciale în Ingineria Procesării Materialelor.

Activitate profesională curentă: Director Marketing Comercial, SC Betak S.A. Bistriţa.

Scriere și implementare de proiecte de cercetare naționale și internaționale în cadrul Departamentului Cercetare-Dezvoltare folosind experiența dobândită în conceperea și testarea de tehnologii inovative, dezvoltarea de la nivel de laborator până la transfer tehnologic la scară industrială. Dezvoltarea și implementare strategie de marketing, gestionarea și dezvoltarea relației cu clienții, identificarea și atragerea de noi potențiali clienți, analiză și prognoză de piață, negociere contracte, menținerea relațiilor cu partenerii externi și reprezentare companie la conferințe și evenimente în țară și străinătate.

Buletin Informativ Materiale

Departamentul Stiinta si Ingineria Materialelor

Mai multe despre absolvenţii noştri puteţi afla din prezentarea ce poate fi descărcată aici, realizată cu prilejul PORŢILOR DESCHISE ALE FACULTĂŢII DE INGINERIA MATERIALELOR ŞI A MEDIULUI, 2015.