Warning: Trying to access array offset on false in /var/www/html/wp-content/plugins/wp-social-sharing/includes/class-public.php on line 81
Continuăm călătoria noastră şi astăzi vom discuta despre o altă clasă importantă de materiale care a modificat cursul evoluţiei societăţii umane.
Materialele semiconductoare sunt esenţiale pentru industria electronică şi a telecomunicaţiilor şi a progresului tehnologic în toate ramurile industriale. Procesele de fabricaţie, maşini, utilaje, echipamente de măsură şi control, automatizarea fabricaţiei sunt doar câteva repere de bază care ilustrează impactul materialelor semiconductoare asupra civilizaţiei moderne. Toate acestea sunt conduse si controlate de echipamente hardware care sunt realizate din circuite integrate sau chip-uri, microchip-uri în funcţie de dimensiunile şi funcţiile îndeplinite de acestea. La nivelul anului 2012, dimensiunile chip-urilor variau de la câţiva mm pătraţi până la 450 mm pătraţi, cu o densitate de până la 9 milioane de tranzistori pe un mm pătrat.
Circuitele integrate sunt de fapt circuite electronice miniaturizate care conţin elemente active şi pasive, respectiv conexiunile dintre acestea. Aceste componente includ tranzistori, diode, condensatori şi rezistori. Aceste circuite integrate se realizează prin tehnologii avansate din wafe din cristale de siliciu de puritate extrem de ridicată. La realizarea şi dezvoltarea acestor materiale avansate, ştiinţa şi ingineria materialelor joacă un rol esenţial. Aplicaţiile acestor tehnologii sunt practic nelimitate: de la controlul şi automatizarea proceselor de fabricaţie, la realizarea dispozitivelor miniaturizate medicale care măsoară neinvaziv glicemia, saturaţia în oxigen, dioxid de carbon, pulsul sau alţi parametri esenţiali pentru corpul uman, până la fabricarea telefoanelor celulare, a electronicelor de consum sau a echipamentelor de control şi navigaţie folosite în industria aerospaţială. Practic, toate electrocasnicele, autoturismele sau orice alt obiect casnic poate fi transformat într-unul inteligent folosind electronică avansată şi programe software.
Materialele semiconductoare revoluţionează întreaga societate care se redefineşte într-o nouă eră informaţională, bazată pe integrarea acestor tehnologii în absolut toate aspectele vieţii definind un nou tip de om. Omul şi societatea cibernetică. Prezentul este fantastic, iar pentru viitor limitele dunt definite doar de imaginaţia noastră. Pentru a ilustra aplicaţiile acestor clase de materiale, astăzi am ales să vă prezentăm o aplicaţie care conectează ştiinţa materialelor, materialele semiconductoare, energia şi protecţia mediului într-un tot unitar care cu siguranţă va schimba destinul societăţii umane.
Energia este fundamentul de bază pe care se clădeşte orice societate avansată. Cărbunele a susţinut revoluţia industrială în sec. IXX, petrolul cea a sec. XX, iar energia regenerabilă pe cea a sec. XXI în sinergie cu politica de protecţie a mediului şi de reciclare a materialelor. Aceasta este viziunea şi rolul ştiinţei şi ingineriei materialelor pentru sec. XXI, un mileniu care se aşează pe fundamente bazate pe descoperirile şi cercetările din domeniul ştiinţei şi ingineriei materialelor.
Mai jos, vă invităm să vizionaţi un material video despre energie, materiale semiconductoare şi soluţiile moderne de gestionare a acestor probleme esenţiale pentru viitorul omenirii.
Nu în ultimul rând, vă invităm să descoperiţi mărturiile unor absolvenţi ai facultăţii noastre care şi-au construit o carieră de succes în domeniul materialelor semiconductoare. Citiţi mai multe aici.