Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/wp-content/plugins/wp-social-sharing/includes/class-public.php on line 81
Aparent nu există nici o legătură între ele, însă Robert Lang un pioner contemporan al artei origami ne demonstrează contrariul. Origami devine o expresie a matematicii aplicate prin care se obţin figuri extrem de expresive şi incredibil de complicate. Totul pornind de la o hârtie de formă pătrată, doar prin îndoiri succesive şi fără nici o tăietură. Codul sursă al acestor figurine, este doar un set simplu de reguli matematice ce urmează o secvenţă logică planificată de îndoituri după un design foarte complicat şi realizat cu ajutorul calculatorului.
De la artă, la aplicaţii în lumea reală mai este doar un singur pas. Robert Lang ne prezintă o serie de aplicaţii în care arta origami şi matematica oferă soluţii practice, altfel de neimaginat. Următorul pas în care origami şi matematica îşi vor da mâna, este universul micro, în nanotehnologii când o serie de obiecte nano sau micro, împăturate vor pătrunde în spaţii extrem de mici, de exemplu în celule unde se vor desfăşura şi vor îndeplini o serie de operaţii în situ. Un domeniu extrem de promiţător şi revoluţionar. Nanotehnologiile sunt domenii de cercetare în care specialiştii în ingineria materialelor au o contribuţie esenţială, domenii în care facultatea noastră are program de masterat şi colaborări cu cele mai importante universităţi din Europa şi din lume.
Un articol interesant despre matematică şi inginerie poate fi citit aici.