Warning: Trying to access array offset on false in /var/www/html/wp-content/plugins/wp-social-sharing/includes/class-public.php on line 81
Supraconductibilitatea este un fenomen în care rezistenţa electrică a unui material conductor devine zero, dacă temperatura sa este mai mică decât o anumita valoare specifică materialului, numită temperatura critică. Fenomenul a fost observat pentru prima dată de către Heike Kamerlingh Onnes în 1911. Studiind dependenţa de temperatură a mercurului, el a observat că sub o anumită temperatură, apropiată de temperatura heliului lichid (4,2 K), rezistivitatea scade brusc către zero.
Ulterior s-a putut determina o temperatură critică pentru diferite elemente chimice simple şi compuse. S-a observat de asemenea că, dacă se aplică unui supraconductor un câmp magnetic, fenomenul de supraconductibilitate dispare la o anumită intensitate a câmpului, numită intensitate de câmp critică. Aceasta depinde de materialul supraconductorului şi de temperatură. Dacă densitatea curentului prin supraconductor, depăşeşte o anumită valoare critică, supraconductibiltatea dispare. Alt fenomen observat a fost expulzarea câmpului magnetic dintr-un corp aflat în stare de supraconductibilitate. Acest fenomen este numit Efectul Meissner.
În cadrul facultăţii noastre, prof.dr.fiz. Traian Petrişor din cadrul Departamentului de Fizică este conducătorul Centrului de Cercetare de Supraconductibilitate, Magnetism şi Spintronică (CSMS) unde se derulează o serie de cercetări în domeniul materialelor supraconductoare cu aplicaţii axate pe transportul şi generarea de energie. Mai multe despre aceste cercetări în domeniul materialelor supraconductoare le puteţi afla de pe site-ul web al centrului. Aceste aspecte au fost relatate şi în presa clujeană într-un articol din cotidianul Ziua de Cluj.
Material realizat de Sef lucr.dr.ing. Bodea Marius