Rezumatul proiectului

Proiectul este o dezvoltare a cercetarilor efectuate de membrii echipei prin abordarea unei directii noi de cercetare: producerea de nanocompozite de tip MeFe2O4/(Fe, Ni, Fe-Ni-X) si de compacte nanostructurate prin sinterizare in curent electric/plasma.
Ideea de baza este de a produce prin mecanosinteza pulberi magnetice moi nanocompozite de tipul ferita/aliaj magnetic si a le utiliza pentru producerea de compacte magnetice moi nanostructurate.

Proiectul este structurat pe doua directii pricipale:
a) obtinerea de pulberi magnetice moi nanocompozite formate din amestec de material magnetic moale (Fe, Ni sau aliaj Fe-Ni-X), cu remanenta si permeabilitate si ridicate, si nano particule de ferita magnetic moale MeFe2O4 cu rezistivitate electrica ridicata, idee originala. Obtinerea unor pulberi nanocompozite de tipul MeFe2O4/(Fe, Ni, Fe-Ni-X) in care nanoparticulele de ferita si de metal/aliaj magnetic sa fie cuplate prin schimb ar putea combina permeabilitatea si inductia ridicata a aliajului magnetic cu rezistivitatea ridicata a feritei.

b) obtinerea de compacte magnetice moi nanostructurate prin sinterizare in curent electric (procedeul SPS - Spark Plasma Sintering) din pulberi nanocompozite de tipul MeFe2O4/(Fe, Ni, Fe-Ni-X). Se urmareste obtinerea unor materiale magnetice moi performante cu permeabilitate si remanenta mai buna decat a feritelor si cu rezistivitate electrica mai mare decat a aliajelor magnetice. Aceasta idee este originala.

Problemele propuse spre rezolvare sunt:

1. obtinerea de pulberi nanocompozite de tipul MeFe2O4/(Fe, Ni, Fe-Ni-X) prin aliere/macinare mecanica si caracterizarea acestora;

2. studiul cuplajului magnetic in nanocompozite de tipul MeFe2O4/(Fe, Ni, Fe-Ni-X) 3. obtinerea compactelor nanostructurate din pulberi nanocompozite obtinute prin macinare mecanica

4. studiul corelatiei structura-microstructura/cuplajul prin schimb si conductia electrica in compactele sinterizate nanocompozite de tip ferita/aliaj magnetic.

ECHIPA PROIECTULUI

Nr. crt.

Nume si prenume

Anul nasterii

Titlul didactic stiintific

Doctorat

1. Chicinas Ionel 1955 Prof.dr.ing.fiz. DA
2. Prica Calin 1972 Sef lucr. Dr.cerc. post doc DA
3. Popa Florin 1981 As. Univ. Dr./cerc. post doc DA
4. Neamtu Bogdan 1980 Doctorand Doctorand
5. Marinca Traian 1977 Doctorand Doctorand
6. Tarta Florin 1983 Doctorand Doctorand