PROJECT SUMMARY

Problema separării materialelor, indiferent de domeniu, este una universală. Metodele uzuale de separare sunt: flotația, sedimentarea prin floculație sau centrifugarea, filtrarea, dar atunci cānd avem de-a face cu particule magnetice separarea magnetică devine o opțiune ecologică. Dezvoltarea separatoarelor magnetice este limitată de complexitatea proiectării configurației cāmpului magnetic și de aspectele legate de alimentarea cu material.

Metoda propusă constă īn măcinarea materialului urmată de uscare și, la final, o separare magnetică folosind o configurație a cāmpului magnetic nou proiectată. Configurația cāmpului magnetic aleasă va putea separa conţinuturi mici de fier (īn momentul de față, separarea magnetică se utilizează pentru conținuturi ridicate de fier, mai mare de 10%) și a particulelor cu magnetizare redusă.

Cercetarea propune dezvoltarea unei tehnologii inovante, care să permită reducerea conținutului de de fier īn nisipurile cuarțoase de la 0,5 – 0,2 % sub 0.09 % Fe prin separare magnetică simplă sau combinată. Problema a apărut recent, cānd condițiile pentru producerea sticlei au devenit mai exigente, iar nisipul existent nu a īndeplinit cerințele. Datorită situației existente, obiectivele majore ale acestui proiect sunt: obținerea nisipului cuarțos cu conținut scăzut de fier pentru industria sticlei și dezvoltarea unei tehnologii combinate inovative (măcinare, uscare, separare magnetică) pentru separarea magnetică a fierului din nisipul de cuarț.

Un alt aspect este legat de dezvoltarea unor metode combinate de reutilizare a asa-numitului steril din activităţile miniere (iazuri de decantare) și nu numai. Problema ridicată reflectă posibilitatea recuperării eficiente a elementelor benefice din aceste rezerve ceea ce va aduce cāteva avantaje pentru industria minieră: creșterea eficienței, separarea particulelor cu magnetism redus, protecția mediului (reducerea īn magnitudine a iazurilor de decantare și haldelor de steril).
 

TEAM STRUCTURE

Florin POPA – directorul proiectului
Ionel CHICINAȘ – cercetător
Traian Florin MARINCA – cercetător
Bogdan Viorel NEAMȚU – cercetător
Lidia Adriana SORCOI – cercetător
Ana COTAI – masterand